Преглед на Proton VPN

Ръководство на Том: рейтинг: ⭐⭐⭐⭐½

Преглед на Proton VPN

Швейцарският VPN доставчик впечатлява с голяма поверителност и стрийминг изпълнение

Принос от
Последно актуализирано 20 септември 2023 г

Преглед на Proton VPN

(Изображение: © Future)

Присъда на водача на Том

Proton VPN отговаря на репутацията си като отличен избор за увреждане на личния живот, но също така предизвиква лидерите на пазара със своя отличен сайт за стрийминг и съдържание деблокираща сила. Скоростите на Wireguard не са съвсем горе с най -добрите, но всеобхватните приложения, надеждни връзки и един от най -добрите безплатни планове на пазара означават, че Proton VPN определено трябва да бъде в списъка ви.

Proton VPN безплатни сделки
Protonvpn безплатно

Професионалисти

 • + Приложенията са с отворен код, сигурни и много добре изградени
 • + Unblocks Netflix, iPlayer, Prime Video, Disney+ и други
 • + Проверено нулево лог
 • + Отличен безплатен план
 • + OpenVPN скоростите са едни от най -добрите, които съм виждал
 • + Мобилните приложения са отлични

Минуси

 • – Плюс планът е малко ценен
 • – Приложенията могат да бъдат сложни за начинаещи
 • – Секцията за често задавани въпроси може да бъде плашеща за начинаещите
 • – Скоростите на телените охрани са доста средни

Защо можете да се доверите на водача на Том

Нашите писатели и редактори прекарват часове, анализирайки и преглеждайки продукти, услуги и приложения, за да ви помогне да намерите най -доброто за вас. Научете повече за това как тестваме, анализираме и оценяваме.

Proton отдавна е водещо име в личната индустрия за поверителност. С продукти, вариращи от отличния си VPN до криптирана поща и дори съхранение на файлове, швейцарската компания има много да живее до. В моя изчерпателен преглед на Proton VPN ще тествам всеки един аспект на услугата, за да видя дали тя наистина е една от най -добрите VPN услуги там.

Похвалете се с мощни 2700+ сървъри в 67 страни, Proton VPN има добро разпространение на места по целия свят. Това, комбинирано с напълно одитирани приложения, сигурна база в Швейцария – безопасна от Pearing Five и 14 Eyes групи – и високо ценен безплатен VPN прави Proton да изглежда много привлекателен пакет.

За да си помогнете да измислите мнението си, просто продължете да превъртате, за да разберете всички детайли на Nitty-Gritty за Proton VPN и как той отново се подрежда съперничи на VPNs. Или, ако искате да прескочите към определен раздел, просто използвайте навигационното меню, за да скочите направо там.

  PROTON VPN безплатни опции за абонамент:
 • 1 месец план – $ 0 на месец ($ 0 обща цена)

Днешните най -добри сделки за протон на ProTonVPN
PROTON VPN 24 месеца
PROTON VPN 12 месеца
PROTON VPN 1 месец

Proton VPN на хартия

Плъзнете, за да превъртите хоризонтално

Брой сървъри 2700+ Ред 0 – клетка 2
Странични страни 67 Ред 1 – клетка 2
Поддържани платформи Windows, Mac, Linux, Android, iOS Ред 2 – клетка 2
Едновременни връзки 10 Ред 3 – клетка 2
Разделяне на тунели Да Ред 4 – клетка 2
Kill Switch Да Ред 5 – клетка 2
Поддържани протоколи Wireguard, OpenVPN, IKEV2, IPv6 Ред 6 – клетка 2
Държава на регистрация Швейцария Ред 7 – клетка 2
поддържа Имейл, база знание, чат на живо (все още не е 24/7) Ред 8 – клетка 2

2-минутен преглед на Proton VPN

На първо място, Proton VPN е там, за да защити вашата поверителност. Ще получите превключвател за убийство, за да ви защити, ако връзката ви някога се провали и се използва силно криптиране. Приложенията му също са напълно отворен код, така че вие-или всеки друг-можете да се уверите, че няма нищо рибно, което се случва.

Друг голям плюс е броят на сървърите, налични по целия свят. Плащащите клиенти имат достъп до над 2700 сървъра в 67 страни. Това е голямо подобрение след последния ми преглед и поставя сървърната мрежа на Proton наравно с харесванията на ExpressVPN, NORDVPN и Surfshark. Безплатните потребители дори имат щедри 100 сървъра в три места, от които да избират.

Proton VPN позволява на плащането на потребителите да активират VPN на до 10 устройства на всяко време. Това е доста щедро и би трябвало да е достатъчно за огромното мнозинство, но някои други съперници като Surfshark и Ipvanish предлагат неограничени едновременни връзки. Както бихте очаквали, изобщо няма капачка за данни, така че можете да останете свързани 24/7.

Последни актуализации

 • Добавяне на над 900 нови сървъра, донесете общо над 2700
 • Тестовете за поверителност не показват проследяващи на уебсайта на Proton VPN или в приложенията му
 • Някои от най-добрите възможности за блокиране на проследяване на всички VPN услуги
 • Без Proton увеличи броя на наличните сървъри до над 100
 • Proton Unlimited добавя допълнителни протонови услуги за минимални разходи
 • Всички възстановявания вече са в пълен размер, а не пропорционално
 • Още 3 добавени P2P сървъра, сега до 20
 • Още по -добре поточно деблокиране на резултатите

PROTON VPN цена и плащане

Плъзнете, за да превъртите хоризонтално

Дължина на плана Обща цена Месечни разходи
1 месец $ 9.99 $ 9.99
Една година $ 71.88 $ 5.99
2 години $ 119.76 $ 4.99

Proton VPN има една от най -добрите безплатни опции от всеки доставчик. Без изобщо да плащате нищо, можете да получите услуга без реклами без регистриране на данни и без ограничения на честотната лента. Плюс това ще имате над 100 сървъра, с които да се свържете в три места, нещо нечувано от повечето безплатни планове.

Всички платени версии на Proton VPN ви дават достъп до всяка функция. Това включва хиляди сървъри по целия свят и деблокиране на повечето големи телевизионни стрийминг услуги. Можете да използвате услугата на 10 различни устройства, всички наведнъж.

Регистрирайте се за един месец и ще платите 9 долара.99 и разширете това до една година и ще спадне до $ 5.99 на месец. Най-големите спестявания идват на двугодишния план, който работи на $ 4.99 на месец. Това е малко по -евтино, отколкото преди няколко години – и въпреки че не толкова често, колкото другите доставчици, Proton от време на време предлага допълнителни отстъпки и сделки. Виждал съм го пада на $ 3.99 в специална сделка с VPN в черен петък, а планът за един месец често се намалява до 8 долара.99.

Ако искате пълен достъп до всичко в Proton Suite (Proton Mail, Calendar и Drive), започват от $ 12.99 на месец и падане на разумни $ 7.99 на месец, ако се регистрирате за две години. Това е доста добра стойност, ако всъщност ще използвате добавените приложения – и това е много по -евтино от стария „визионерски“ план – но очаквам повечето просто да тормозят абонамент за VPN и да бъдат направени с него.

По -специално, можете да останете напълно анонимни, когато се регистрирате за Proton VPN. Платформата поддържа имейл адреси на Proton Mail и приема плащане чрез Bitcoin. Това е голямо теглене, ако искате да останете възможно най -анонимни.

И накрая, Proton VPN предлага 30-дневна гаранция за връщане на пари, което е чудесно, ако искате да изпробвате платената версия, без да се ангажирате напълно.

 • Повече ▼: Спестете малко пари с най -добрия евтин VPN

Колко частно и сигурно е PROTON VPN?

По време на последния кръг на тестване разгледах колко добре Proton VPN петнисти тракери и ги блокирах. Използвайки NetSuite, надеждна програма за злонамерен софтуер и adblocker, Proton VPN спря впечатляващото количество проследяващи и злонамерен софтуер – само Norton, Mullvad и Mozilla спряха повече.

Проверих собствения уебсайт на Proton, за да видя дали самата компания използва тракери и с удоволствие не намери проследяващи или на уебсайта, нито в приложението Android.

Proton VPN е със седалище в Швейцария, което автоматично дава на услугата тласък за по -голямата част от конкуренцията. Страната е известна със своите много силни закони за поверителност, не е нито в юрисдикцията на САЩ, нито в ЕС, а освен това не е член на мрежата за наблюдение „14 очи“.

Изявлението на Proton VPN не е изчерпателно и това е отразено в практиката-единствените съхранени данни са последната ви времева марка, която веднага се презаписва следващия път, когато се свържете.

Сървърната мрежа на Proton VPN нарасна до респектиращи 2700 сървъра, разпространени в 67 страни. Имате добро разпространение по целия свят и тези сървъри са достъпни на всички платформи. Някои доставчици имат повече, като NORDVPN (5000+) и частен достъп до интернет (10 000+), но реалистично обхватът на Proton е повече от достатъчен.

Наблюденията за поверителност ще се радват да отбележат, че Proton VPN предлага TOR над VPN, който интегрира вашата връзка с анонимната TOR мрежа. С едно щракване всички данни се пренасочват през TOR мрежата, която дава на потребителя допълнителен слой от поверителност, както и достъп до сайтове за лук. Освен nordvpn, не мога да назова много VPN, които предлагат това като интегрирана функция.

През януари 2020 г. Proton VPN премина през независим одит от SEC Consult. Резултатите бяха впечатляващи, като само 11 броя се намират във всички приложения, нито един от които е високорисков.

Въпреки че това може да звучи притеснително, тези одити са невероятно задълбочени и когато се идентифицират уязвимости, това позволява на разработчиците да се справят с тях. И благодарение на факта, че приложенията също са с отворен код, всеки, който се интересува, може да провери направените корекции.

През април 2022 г. Proton VPN също премина одит без лог, който доказа, че претенциите на доставчиците не съхраняват никакви данни за дейността си за своите потребители.

Като цяло, аз съм сериозно впечатлен от поверителността и сигурността на Proton VPN, от плащанията в брой до одитите и ако търсите VPN, който да ви пази онлайн, удобно ми е да кажа, че е лесно един от най -сигурните VPN услуги наоколо днес.

Колко бързо е Proton VPN?

Плъзнете, за да превъртите хоризонтално

Wireguard 460Mbps
Openvpn 350Mbps

Proton не е най -бързият VPN, който тествах. Всъщност между последния кръг на тестване и най -новите, общите скорости на Proton са спаднали незначително. Въпреки това, той все още се нарежда на средно за повечето прилични VPN услуги, така че неговата ефективност или цялостно качество не е повлияно твърде много от скоростта му.

За да започна тестовете си за скорост, първо се свързах с най -бързия сървър от две места, и двете с 1Gbps линии – жилищно местоположение в САЩ и Център за данни на Обединеното кралство. След това проверих производителността със Speedtest.Net (както чрез уебсайт, така и на приложението за командния ред), Speedof.Аз, NPERF и други услуги за сравнителен анализ.

Свързах се с протоколи от Wireguard и OpenVPN. Всеки тест се повтаря пет пъти и той управлява пълния комплект както в сутрешни, така и в вечерни сесии. Тези данни бяха анализирани, за да измислят и сравняват средните скорости.

В приложението също ще видите тонове информация, включително вашия IP, свързан с времето, данни за данни нагоре и изтегляне, плюс средната ви скорост на връзка.

В настройките можете да зададете предпочитания като превключвателя за убиване, разделяне на тунели, конфигуриране на бързо свързване и DNS защита. Не срещнах никакви настройки, които бяха лепкави или отказаха да се променят, изненадващо често срещан проблем със софтуера като този.

Функция, която се активира по подразбиране, е VPN ускорител. Това използва някои технически хитрости, за да помогне за ускоряване на връзките, които иначе биха могли да бъдат мудни.

Едно ограничение на Proton VPN е, че той няма опция за автоматично свързване в несигурни мрежи. Но в действителност не бихте искали да случайно компрометиране на сигурността.

Колко добри са мобилните приложения на Proton VPN?

Приложението Android VPN не е много по -различно от приложението на Windows. Изглежда, чувства се и работи почти идентично с опции както за портретни, така и за пейзажни режими. И има няколко свои собствени предимства. От една страна, списъкът на сървърите е по азбучен ред по град, а не от държавата. И има разделяне на тунелиране, което не винаги е достъпно.

Приложението за iOS на Proton VPN изглежда малко по -различно поради ограниченията с платформата, но общата навигация е същата. Разделеното тунелиране не е достъпно, но това и други функции са трудни, ако не и невъзможни за разработка за мобилната операционна система на Apple.

Като цяло мобилните VPN приложения на Proton VPN са добре проектирани, мощни и използваеми, а фактът, че опитът е почти един и същ във всички платформи, означава, че са интуитивни и приятни за използване.

Не е фен на приложенията на Proton? Няма проблем. Можете да изтеглите всички негови конфигурационни файлове OpenVPN и да ги използвате в приложение или устройство по ваш избор. Това е голяма гъвкавост и дори ще ви позволи да изтеглите партидата като .zip файл.

Колко добра е подкрепата на Proton VPN?

Имате прилични опции за поддръжка, ако имате нужда от малко помощ за инсталиране или настройка на предпочитанията в рамките на настолния или мобилния език. Имате повече и по -добри опции, ако използвате един от платените абонаменти, включително поддръжка на живо, въпреки че не е наличен 24/7.

След като проблемът ви бъде решен, Proton ви дава възможност да преобразувате сесията си за чат на живо в билет, в случай че трябва да проследите по -късно. Неговите агенти за подкрепа наистина са добри в разглеждането ви през проблеми, докато са приятелски настроени и бързи за отговор.

Ако сте малко срамежлив в чата, можете да изберете вместо това да използвате базата знания. Тази област на уебсайта на Proton има много статии, но те не винаги са полезни. Също така, тези, предназначени да помогнат, са много технически и не са лесни, ако не сте запознати с VPN услугите. Всъщност, дори и да сте малко технологични, тези статии все още могат да бъдат трудни за разбиране.

Преглед на Proton VPN: Окончателна присъда

Proton VPN е Един от най -добрите VPN, които съм виждал, ако награждавате поверителност и сигурност. Няма много други услуги, които могат да го допълнят, когато става въпрос за сигурност и поверителност, и макар да се потапя малко в отдела за скорост, той все още е наравно с повечето VPNs.

Най -големият плюс за потребителите на Proton VPN е колко добре се вписва в телевизионни стрийминг услуги. Ако сте често пътешественик, това е чудесна услуга, която ви позволява да сте в крак с любимите си предавания или да гледате любимите си отбори да играят през вашите поточни акаунти, дори и да сте извън града.

Ако не сте 100 на сто, че сте се ангажирали да купувате Proton VPN, имате възможност първо да използвате безплатната му услуга, за да усетите как работи. Няма да получите всяка функция с тази опция, включително отключване на телевизионно стрийминг, но е добре да усетите услугата и колко е сигурна.

Ръководство на Том: рейтинг: ⭐⭐⭐⭐½

Абонирайте се, ако:

Търсите приличен безплатен план. Въпреки че безплатната услуга на Proton не може да се съпостави с платения си план, тя все още е много полезна за спешни случаи.
Искате доставчик, който се застъпва за свобода в интернет. Proton като компания демонстрира своя ангажимент за свобода в Интернет, като предлага, наред с други неща, безплатни сървъри, посветени на достъп до безпристрастното отчитане на Deutsche Welle.
Ти си голям стример. Proton е изненадващо отличие, когато става въпрос за поточно и деблокиране на съдържание и е точно там с най -добрите.

Не се абонирайте, ако:

❌ Търсите сделка. Proton е доста скъп в сравнение с харесванията на PIA и Surfshark.
❌ Искате супер бързи връзки. Proton VPN не е наклонена, но е по -бавен от редица ключови съперници.

Преглед на Proton VPN

Мощен VPN с купчина функции и щедър безплатен план

Последно актуализирано на 24 януари 2023 г

Proton VPN герой, показващ множество потребителски интерфейси

(Изображение: © Proton VPN)

Техрадарна присъда

Proton VPN не е най-евтиният VPN наоколо, но когато разгледате дългия списък с функции, отлични деблокиращи резултати, най-добрите инструменти за сигурност, неограничен план за честотна лента и успокояващи одити за сигурност на приложенията, той все още изглежда като голяма стойност за нас.

Протон VPN сделки
PROTON VPN 24 месеца
PROTON VPN 12 месеца
PROTON VPN 1 месец

Професионалисти

 • + Безплатен план с неограничени данни
 • + Платен план деблокира Netflix, iPlayer, Prime Video, Disney Plus
 • + Мощни приложения с отворен код и одитирани
 • + Ултра-надежден превключвател за убийство

Минуси

 • – Времето за свързване може да бъде бавно на прозорците
 • – Чатът на живо е само 9-5 делнични дни

Защо можете да се доверите на Techradar

Прекарваме часове в тестване на всеки продукт или услуга, която преглеждаме, така че можете да сте сигурни, че купувате най -доброто. Научете повече за това как тестваме.

Днешните най -добри сделки за протон на ProTonVPN
PROTON VPN 24 месеца
PROTON VPN 12 месеца
PROTON VPN 1 месец

Всички доставчици на VPN твърдят, че са експерти по сигурността, но малцина могат да съвпадат с опита на Proton, базиран в Швейцария. Компанията управлява популярни криптирани електронни услуги Proton Mail от 2014 г., а другите му продукти включват защитен календар и криптирано облачно съхранение.

Мрежата на Proton VPN предлага 1700+ сървъра в 64 държави. Повечето сървъри са в Европа и Северна Америка, но има и места в Австралия, Бразилия, Колумбия, Хонконг, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Южна Африка, Южна Корея и други.

Proton VPN притежава и управлява собствените си сървъри и те са свързани с интернет, използвайки собствената мрежа на компанията. Освен да даде на Proton VPN голям контрол върху това как се създава и управлява услугата, ясно е, че това не е някаква компания за черупки, която печели от препродажба на други хора: тук има реални ресурси и опит.

 • Искам да опитам protonvpn? Вижте уебсайта тук
  Опции за абонамент за протон VPN:
 • 24 -месечен план – $ 4.99 на месец (119 долара.76 Обща цена)

Можете да видите предимства на този контрол в сигурното ядро ​​на Proton VPN, интелигентна технология, която насочва трафика през множество сървъри, преди да напусне мрежата (което означава, че дори високотехнологичните Snoopers наблюдават изходния сървър няма да могат да проследяват отделни потребители).

Дългият списък с функции гарантира оценките на услугата почти навсякъде. Proton VPN е P2P приятелски, поддържа до 10 едновременни връзки, има превключвател за убийство, DNS теч за защита и вградена поддръжка на TOR за достъп до сайтове за лук. Универсалната система за разделяне на тунели ви позволява да насочвате конкретно приложение или дестинация IP трафик извън VPN, а поддръжката на Wireguard има за цел да ви осигури възможно най -добрата производителност.

На друго място, базираният на DNS уеб филтър на NetShield блокира злонамерен софтуер, реклами и проследяващи. Сега има местни приложения за Windows, Android, Mac и iOS, които да позволят използването на protonvpn на почти всичко. О, и те също са с отворен код и одитирани.

Най -очевидната промяна след последния ни поглед към услугата е Големият ребранд на Proton. Има леко ново име (Proton VPN, а не ProtonVPN) и визуален ремонт за приложенията, с лъскав нов облик и усещане.

Най-важното техническо допълнение е пристигането на Stealth, чисто нов протокол, който има за цел да заобиколи VPN блокове и да ви получи онлайн в дори най-непринудените страни на поверителността. Някои доставчици твърдят, че имат подобна функция, но обикновено това е просто ощипана версия на стандартен протокол (обикновено OpenVPN.) Proton VPN казва.-

Рано е да се каже как стелт се сравнява при употреба в реалния свят, но ако тръгвате към Китай или където и да е другаде, което блокира VPN, можете да го тествате с безплатните приложения на Mac, Android и iOS на Proton VPN (поддръжката на Windows е в наклоните на Windows в поддръжката на Windows на Windows на поддръжката на Windows на Windows на поддръжката на Windows на Windows на Windows поддръжка на Windows на Windows поддръжка на Windows на Windows Support на Windows на Windows Support на Windows на Windows поддръжка на Windows на Windows поддръжка на Windows на Windows Support на Windows на Windows Support на Windows на Windows Support на Windows на Windows поддръжка на Windows Support начин.)

На друго място, приложението Windows сега включва пренасочване на порт, подобряване на скоростта на P2P. Планът за недостиг на Proton Basic е отпаднал и вече можете да изберете да купите VPN и всички други услуги на Proton в нов апартамент за сигурност.

Proton VPN ценообразуване

Планът Proton VPN Plus доставя всички функции, които описахме по -горе, обхваща 10 устройства и може да бъде ваш за $ 9.99 BALLED месечно, $ 5.99 На годишния план или 4 долара.99 над две години. Това е малко над средното ниво и можете да получите много способни VPN за по -малко (частният достъп до интернет е само $ 3.33 на месец по своя годишен план, Atlas VPN таксува само $ 1.99 на месец за три години).

Новият Proton Unlimited план ви получава всички услуги на Proton в един абонамент. Това е пълният VPN, 500GB от сигурно съхранение на Proton Drive, 15 имейл адреса на Proton Mail и криптиране от край до край на вашия ден с Proton Calendar.

Proton Unlimited изглежда разумно на цена от 11 долара.99 BALLED месечно, $ 9.99 На годишния план или 7 долара.99 над две години. Ако вземем последния план, това е само допълнителни $ 3 на месец за достъп до другите услуги на Proton. Това е справедлива цена, дори ако ще използвате само съхранението. (OneDrive Standalone на Microsoft струва $ 1.66 таксувани годишно за по -малко функции и само 100Gb.)

Proton VPN ще вземе плащане чрез карта, PayPal, Bitcoin, дори пари, ако търсите изключителна анонимност.

Всички плащания са (нещо като) защитени от 30-дневна гаранция за връщане на пари. Потенциалният улов тук е, че ще получите възстановяване само за неизползвано време за абонамент. Ако се регистрирате за месец и поискате възстановяване след 15 дни, например, компанията връща само 50% от абонаментната ви такса.

За щастие, Proton VPN предлага и безплатен план, като ви дава неограничено време за проба на услугата, преди да се разделите с всякакви парични средства.

Това има някои значителни граници. Той обхваща само едно устройство, поддържа само „средни скорости“ и ви дава достъп до 100+ сървъра само в три страни (САЩ, Холандия, Япония).

Но решаващото предимство е, че няма малки ограничения на данните: можете да използвате Proton VPN безплатно, колкото искате. Това е голяма работа и прави Proton VPN интересен всички сами по себе си.

 • Закръглихме и най -добрите безплатни VPN услуги

поверителност

Швейцарският дом на Proton VPN му дава незабавно предимство за поверителност през по -голямата част от конкуренцията. Страната има много силни закони за поверителност, е извън юрисдикцията на САЩ и ЕС, а не член на мрежата за наблюдение на ’14 Eyes.

Компанията посочва своята политика за регистриране много ясно на уебсайта: „ProtonVPN е услуга без logs vpn. Ние не проследяваме или записваме вашата интернет дейност и следователно не можем да разкрием тази информация на трети страни.”

Регистрирането на сесията почти не съществува. Компанията съхранява времевата марка на последния успешен опит за вход, но това е всичко. Това е презаписано, когато влезте в следващия вход, така че най -протонният VPN ще знае за използването на вашия акаунт е началното време на последната ви сесия.

Proton VPN свързва акаунта ви с имейл адрес, когато се регистрирате, но този адрес може да бъде каквото искате. Компанията предлага да използвате ProtonMail, ако предпочитате да останете напълно анонимни.

Регистрирайте се за безплатния план и не ви се иска данни. Изберете нещо друго и можете да изберете да платите по биткойн. Или за истинска анонимност, можете просто да изпратите на компанията малко пари. Не е точно удобно, но ще знаете, че не оставяте никаква пътека за електронен одит.

Имаше още добри новини през януари 2020 г., когато Proton VPN пусна като цяло положителните резултати от независимия одит на SEC Consult в своите приложения. Бихме искали да видим друга (три години е дълго време в бизнеса с VPN), но можем да изчакаме малко по -дълго (и дори един одит на приложението е един повече, отколкото ще получите с повечето доставчици.)

Сложете всичко заедно и Proton VPN заслужава огромна заслуга за излагането си на това ниво на контрол. Има възможност да продължим по -нататък, така че например одитите на Tunnelbear не само покриват приложенията му; Те разглеждат неговите системи за инфраструктура, Backend и Frontend, дори на уебсайта, а компанията отново е управлявала одита за няколко години. Но Proton VPN все още се натъпква през по -голямата част от конкуренцията, които изобщо нямат смелостта да се справят с всеки одит.

Тестове за поверителност

Четенето на обещанията за поверителност на Proton VPN и разследванията на други хора е интересно, но ние също обичаме да копаем в детайлите и проведохме някои собствени тестове на ниско ниво.

Proton VPN твърди, че има защита на DNS течове, например, но наистина ли е ефективно това? Посочихме настолните и мобилните приложения към DNSleakTest.com и други сайтове, но не можаха да открият нито един теч.

Някои по -малки VPN не настройват своите Windows OpenVPN връзки с най -сигурните настройки, така че ние изкопахме малко по -дълбоко, за да видим какво прави Proton VPN. Резултатите бяха положителни, със скално-солидна AES-256-GCM криптиране и HMAC-384 за удостоверяване.

NetShield на Proton VPN има за цел да блокира злонамерен софтуер, реклами и проследяващи. Все още нямаме изчерпателен тест за него, но проведохме бърза проверка на неговите способности, като се опита да получи достъп до 150 общи проследяващи. NetShield блокира 138, отличен резултат.

Попълнихме нашите тестове с задълбочен поглед върху превключвателя за убийство на приложението на Windows и открихме, че той се представи много добре. Клиентът не ни е оставил изложен по време на нормални операции, като преминаване към нов сървър, докато е свързан към друг. И ако симулираме основен проблем, като ръчно затваряме TCP връзка или прекратявайки VPN процес, клиентът незабавно показва сигнал и блокира целия трафик, докато не се свържем отново.

Това е добра новина, а не само за превключвателя за убийство. Способността за справяне с екстремни и неочаквани ситуации е мярка за качеството на кода, а Proton VPN се оценява много по -добре от повечето от конкуренцията.

Приложение за Windows

Регистрирането с Proton VPN беше лесно и в рамките на няколко секунди гледахме таблото за управление на акаунта ни. Това е удобен уеб портал с куп инструменти, които да помогнат на потребителя да започне: Вход за вход, Изтеглете връзки, генератор на конфигурационни файлове OpenVPN и указатели на инструкции за настройка на Mac, Linux, iOS и Android устройства.

Грабнахме копие от приложението Windows. Изтегля се и инсталира за секунди без технически караници.

Приложението се отваря с голяма карта на света, показваща различните места на Proton VPN. Не чувстваме, че интерфейсите на картата винаги са толкова лесни за използване, колкото и списъка с добри местоположение, но Proton VPN е по -добър от повечето. Картата е голяма, можете да преоразмерите прозореца, за да получите по -добър изглед, след това да завъртите колелото на мишката, за да увеличите и навън; Щракнете с левия щракване, задръжте и плъзнете, за да панорама; Задържайте мишката върху иконата на сървъра, за да видите местоположението му, и щракнете, за да се свържете.

Ако наистина не харесвате интерфейсите на картата, няма проблем, можете да сринете приложението до стандартен списък с местоположения. Иконите подчертават сървърите, които поддържат P2P (17 по време на писането) или TOR (само седем: Франция, Германия, Хонконг, Исландия, Швеция, Швейцария и САЩ). Разширяване на всяко местоположение изброява всички негови налични сървъри, с цветен индикатор за натоварване (зеленото е ниско, червено високо) и можете да се свържете с щракване.

Лявата странична лента ви позволява да активирате, деактивирате или просто да видите състоянието на три ценни функции за поверителност: превключвателят Kill, NetShield (рекламата, проследяващият и злонамерен блокер на Proton VPN) и закрепване на ядрото, което насочва трафика ви през Proton VPN ” ” Най-безопасните сървъри в държавите, удобни за поверителността “за допълнителна анонимност.

Установихме, че приложението на Windows може да отнеме повече от 10 секунди, за да се свърже с Wireguard, значително по-бавно от обикновено (повечето VPN се свързват за 1-2 секунди в същата система). Това обаче може да е някакъв местен проблем, тъй като приложенията Mac и Mobile обикновено се свързват след няколко секунди.

След като Proton VPN се свърже, услугата беше надеждна, без спад на връзката по време на тестване.

Proton VPN изглежда изпълнява своите P2P обещания. Опитахме да имаме достъп до торенти от пет от специализираните торентни сървъри и ги изтеглихме без никакви проблеми.

Избор на града

Приложенията на Proton VPN поддържат избор на градове в много страни, но списъкът с местоположението прави тази процедура по -трудна, отколкото бихме искали.

Вместо да показва прост азбучен списък на градовете (Денвър, Маями, Ню Йорк …), той показва всеки един сървър в тази страна, сортиран по регион или номер на сървъра. Тъй.

Въвеждането на име на града в полето за търсене бързо показва всякакви съвпадения (въвеждането на „DAL“ е достатъчно, за да намерите всички сървъри на Далас, например. Но те са сортирани по номера на сървъра, а не от зареждане, така че не е лесно да се намери най -бързият вариант.

По -добър начин е да се използва функцията Profiles, което е нещо като система за интелигентни фаворити. Можете да използвате това, за да създадете профили, които, да речем, да ви свържат със сървърите в Ню Йорк или Колорадо, но това е само началото. Можете да се свържете с най-бързия сървър в държава или местоположение, може би да изберете случаен сървър, за да намалите възможността за проследяване, да изберете най-добрия P2P или приятелски настроен сървър и дори да изберете предпочитания от вас протокол (Wireguard или OpenVPN TCP/UDP ).

Настройки

Диалоговият прозорец Настройки ви позволява да активирате или деактивирате ключови функции, да конфигурирате какво прави бързото действие (свържете се с най -бързото местоположение, случаен сървър или конкретен сървър по ваш избор) и настройте системата за разделяне на тунели.

Приложението поддържа Wireguard, заедно с OpenVPN TCP и UDP. По подразбиране приложението избира най -добрия протокол за вашата ситуация, но можете да изберете любимия си ръчно, ако предпочитате.

Опция „VPN ускорител“, включена по подразбиране, използва различни трикове на ниско ниво (резба, мрежови оптимизации), за да подобри производителността. Освен това има интересна и свързана опция в полето за настройки. „Auto Reconnection“ гледа на проблеми с скоростта с текущия ви сървър и ви свързва с по -бърз наблизо, когато е необходимо. Умна идея, а не такава, която сме виждали никъде другаде.

Mac и мобилни приложения

MAC и мобилните приложения на Proton VPN имат много сходни интерфейси с изданието на Windows, със същата карта, списък с местоположение и подобни на любими профили на профили. Те се представиха още по -добре в някои случаи (времето за връзка често беше по -бързо), а връзките бяха стабилни по време на нашия преглед.

Приложението Mac поддържа всички най-добри функции на Proton VPN: Kill Switch, Secure Core, NetShield Ad-Blocking, Wireguard и други. Това не ви дава разделяне на тунели, но има поддръжка за допълнителен протокол (IKEV2, както и Wireguard и OpenVPN), а като цяло приложението все още превъзхожда повечето от конкуренцията на Mac.

Приложението Android използва отлично екранно пространство, портретни и ландшафтни режими, за да свърши най -добрата възможна работа за възпроизвеждане на интерфейса на настолното приложение. Списъкът му с местоположението се подобрява малко в приложението на Windows, сортиране на сървъри по име на града, а не в състояние. И това също е мощно, с всички функции на Mac плюс поддръжка за разделяне на тунели.

Приложението за iOS на Proton VPN добавя някои кокетни визуални щрихи към интерфейса. Излезте например на обикновените маркери на картата и влезте цветни знамена; много по-добре. Но като приложенията на работния плот, той обърква объркващо сървъри по държавата, а не от градове. Това наистина трябва да е последователно в целия диапазон (и бихме искали и той да бъде конфигурируем).

В противен случай обаче, приложението iOS доставя всички функции на Android, плюс прости джаджи за iOS за свързване и изключване, проверете използването на батерията или прегледайте дневниците, за да диагностицирате всякакви проблеми с връзката. Ако ви е писнало от VPN, които никога не стигат до пренасянето на най-добрите функции на iOS, предлагането на Proton VPN ще бъде освежаваща и захранвана промяна.

производителност

Нашите тестове за скорост започнаха с свързване към най -бързия сървър от две места (Център за данни на Обединеното кралство и жилищно място в САЩ, и двете с 1Gbps линии), след това проверка на производителността с услуги за сравнение, включително Speedtest.мрежа (чрез уебсайта и приложението на командния ред), NPERF, Speedof.аз и други. Повтаряхме всеки тест пет пъти, проведохме пълния комплект както в сутрешни, така и в вечерни сесии, след което анализирахме данните, за да сравним средните скорости.

Скоростите на Wireguard бяха приемливи при 360-510Mbps във Великобритания, 460-480Mbps в САЩ. Това е дълъг път зад лидерите на скоростта (Surfshark и Torguard надвишават 950Mbps в последните тестове), но също така побеждава някои големи имена (Hotspot Shield управлява 375Mbps за последен път), а ние подозираме, че е достатъчно бърз за повечето мрежови настройки и ситуации.

Ако не можете да използвате Wireguard по някаква причина, Proton VPN поддържа и индустриалния стандартен протокол OpenVPN. Това не е нещо като бързо като Wireguard, но все пак успява много разумни 180-210Mbps за нас.

Netflix и стрийминг

Proton VPN се продава най -вече на поверителност и сигурност, но има и някои сериозни способности за деблокиране.

BBC iPlayer има много VPN защити, например, но Proton VPN бриз покрай всички тях и ние успяхме да разгледаме неговата библиотека от трите тестови сървъра.

Бяхме също толкова успешни с Netflix, получихме достъп до изключително съдържание в САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Япония.

Proton VPN имаше няколко малки проблема в нашите регионални тестове. В Австралия тя деблокира 9now, но не успя с 10 игра. Във Великобритания ни вкара в Канал 4 без затруднения, но „само“ деблокира ITV в два от три теста.

Услугата не постигна много успех на 100%, но все пак завърши с много положителна нота, деблокирайки както американския Amazon Prime Video, така и Disney Plus – страхотен резултат.

(Имайте предвид, че се нуждаете от най -малко акаунт в Proton VPN Plus, за да получите това ниво на деблокиране на успеха. Безплатният акаунт няма да направи.)

поддържа

Сайтът за поддръжка на Proton VPN има много подробни статии и ръководства, но те не винаги са организирани и представени по най -полезния начин.

Когато потърсихме базата знание за ключовата дума „скорост“ например, първият хит беше озаглавен „Как латентността, честотната лента и пропускателната способност въздействат на скоростта на Интернет“ и включихме съветите „за изчисляване на максималната пропускателна способност на TCP връзка, можете да използвате, можете да използвате, можете да използвате, можете да използвате, можете да използвате, можете да използвате Формулата на Матис и този онлайн калкулатор.-

Втората статия имаше по -подходящи съвети, но беше сложна на места. Например, след като предложи да сменим сървърите, за да подобрим скоростта, той продължи: „За да бъдете ефективни, трябва да преминете към сървър с IP адрес от различен диапазон. Например, вместо да превключвате от 162.210.192.158 до 162.210.192.159, трябва да преминете към 209.58.129.97.„Хубаво е да видите доставчик, който надхвърля основните често задавани въпроси, но новодошлите вероятно няма да оценят това ниво на технически подробности в първите документи, които виждат.

Proton VPN предлага и поддръжка на чат на живо, макар и само през работно време: 9:00 до 17:00 CET.

Чатът ни не можеше да мине много по -добре. Агентът беше приятелски настроен, слушаше въпроса ни и обърна внимание на нашите отговори, задаваше чувствителни въпроси, предлагаше добри съвети и ни насочи към онлайн ресурси, където можем да получим повече помощ.

Те дори предложиха да превърнат нашия чат в билет за поддръжка, така че ако тези предложения не помогнаха, тогава ще можем да продължим разговора по -късно, без да се налага да описваме проблема си отначало. Впечатляващо.

Но ако чатът на живо не работи за вас, все пак можете да вдигнете билет ръчно или да изпратите имейл. Отговорите могат да отнемат известно време – публикувахме прост въпрос на продукта в 23:00 в събота и не чухме до 10:25 ч в правилната посока.

Преглед на Proton VPN: Окончателна присъда

Proton VPN деблокира почти всичко, което опитахме, мощните му приложения са с отворен код и независимо одитирани, скоростите на Wireguard могат да бъдат отлични и има безплатен план без ограничения на честотната лента. Това е страхотен VPN и става все по -добър. Пробвам.

 • Изтъкнахме и най -добрия VPN