Utorrent продължава да се маркира като „силна заплаха“ и не е сам

През последните няколко години Utorrent многократно е маркиран като „злонамерен“ софтуер. Този брой отново се разпали наскоро и по време на писането на няколко антивирусни инструмента, включително Windows Defender и Malwarebytes, етикетират клиента на Torrent като опасен.

[Помощ] Utorrent продължава да се под карантина от моя антивирус

Вече около три години съм инсталиран utorrent от около три години и изведнъж моят антивирус (безплатна версия на Avira) ме уведоми, че е открил подозрителна дейност и го е карантиран. Щракнах върху подробности, но не ми показа нищо, то просто пусна Luke Filewalker и след това отвори основния прозорец на Avira.

Опитах се да потърся Utorrent, за да го деинсталирам, но вече го нямаше. Мислех, че може би това е просто проблем, затова се опитах.

Utorrent продължава да се маркира като „силна заплаха“ и не е сам

Популярният клиент на Bittorrent отново се маркира като проблематичен от антивирусните доставчици. Това включва Windows Defender на Microsoft, който просто премахва приложението от операционната система. Според докладите софтуерът е категоризиран като „рисков“, „злонамерен софтуер“ и „потенциално нежелан софтуер.„В допълнение към Utorrent, конкурентният клиент Qbittorrent също е изправен пред подобни проблеми.

Опасност

Инсталиран на десетки милиони устройства, Utorrent остава клиентът на торент за хора по целия свят.

Изследванията миналата година показаха, че приблизително две трети от всички потребители на Bittorrent го предпочитат пред многобройните налични алтернативи.

През 2018 г. екипът на Utorrent пусна „уеб“ версия на софтуера. Засега обаче повечето потребители все още предпочитат самостоятелния клиент. Тоест, ако успеят да го пуснат без антивирусните доставчици да пречат.

Utorrent злонамерени?

През последните няколко години Utorrent многократно е маркиран като „злонамерен“ софтуер. Този брой отново се разпали наскоро и по време на писането на няколко антивирусни инструмента, включително Windows Defender и Malwarebytes, етикетират клиента на Torrent като опасен.

Проведохме най -новия инсталатор чрез вирустотално сканиране, което показва, че Utorrent е маркиран от 19 отделни компании. Причините се различават от „риска“, чрез „Trojan.Btcmine, до „пакетния инсталатор.”

Utorrent flagged

Microsoft, например, категоризира Utorrent като „потенциално нежелано приложение“ (PUA). Всъщност компанията от години има специална страница Utorrent в своята база данни за злонамерен софтуер, като етикетира софтуера като сериозна заплаха.

Потенциално нежелан софтуер

Въпреки че точният характер на проблема може да варира, „потенциално нежелан софтуер“ е повтаряща се тема. Терминът нежелан е широк може да варира от промяна на настройките на браузъра до инсталирането на инструменти на трети страни без разрешение. Според Microsoft, това не е същото като зловреден софтуер.

Това не означава, че въздействието не е реално. Чухме от няколко души, които наскоро бяха отстранени от техните системи и не могат да го инсталират отново. Няколко от тези оплаквания се появяват и в социалните медии, като хората търсят съвет.

Qbittorrent също е нежелан

Интересното е, че Utorrent не е единственият торент клиент, който се маркира като потенциално нежелан софтуер. По -рано този месец Qbittorrent беше добавен и към базата данни на Microsoft. Въпреки че не е зловреден софтуер, а PUA, Windows Defender активно блокира и премахва софтуера.

Това доведе до многобройни оплаквания относно Reddit, както и на страницата QBittorrent GitHub, като хората споделят подобен опит.

„Windows Defender продължава безшумно да премахва софтуера, въпреки че изрично е разрешен на машината“, пише Athelas64. „След като разреши карантиран софтуер, Qbittorrent работи…. До следващото рестартиране.”

Qbittorrent блокиран

Друг коментатор се чуди дали това е организирано действие срещу торент клиенти. Това не е малко вероятно, тъй като много други торентни клиенти също се маркират като нежелан. Всъщност самият Microsoft предполага толкова много.

Всички торентни клиенти са нежелани?

В основна статия за това, което се счита за нежелан софтуер, торент клиентите се споменават специално, заедно със софтуер за реклама и криптомини. Статията подсказва, че се прилага само за „Enterprise“, но оплакванията, които видяхме, се отнасят и за други версии на Windows.

PUA Windows

Статията на Microsoft подчертава, че нежеланият софтуер не е същият като зловреден софтуер, но това не се споменава в собствената му енциклопедия на злонамерен софтуер. Също така, Windows Defender класифицира PUA като „тежка заплаха“.

Когато бягахме Utorrent през вирустоталното сканиране, се появиха много червени знамена, но Qbittorrent е доста чист. Това предполага, че блокирането на Microsoft може просто да се дължи на факта, че това е торент клиент, нищо друго.

Въпреки че не препоръчваме игнориране на антивирусни предупреждения, има начини да инсталирате Utorrent и Qbittorrent, без да се сблъскате с проблеми. Една от възможностите е да деактивирате защитата на PUA в Windows, която може да се направи с няколко кликвания. Като алтернатива, потребителите могат просто да преминат към антивирусна защита на трети страни, която деактивира Windows Defender.

Попитахме екипите на Utorrent и QBittorrent за коментар за нашите открития, но по време на писането те все още не отговарят.

Microsoft информира Torrentfreak, че клиентите на Torrent наистина са блокирани като PUA на корпоративни машини. Има обаче и други критерии за PUA, които могат да блокират приложенията в други среди.

„Ние откриваме торентни приложения за корпоративни машини според нашите критерии за PUA. Други критерии могат да предизвикат откриването на тези приложения на потребителска платформа или средата, в която се случва откриването, може да се счита за корпоративна среда “, информира ни говорител на Microsoft.