OpenVPN срещу

Contents

Съществуват обаче опасения относно подхода за затворен източник на протокола. Също така, IKEV2 се предлага извън кутията от много мобилни устройства; Следователно можете да конфигурирате вашата VPN връзка.

OpenVPN срещу. Wireguard: Каква е разликата?

Основната разлика между Wireguard и OpenVPN е, че Wireguard е много по -бърз, докато OpenVPN позволява по -голяма поверителност. Друга важна разлика е, че OpenVPN ви дава избор на алгоритъм за криптиране, докато Wireguard ви принуждава да използвате Chacha20 за криптиране и Poly1305 за удостоверяване. Прочетете, за да научите за повече разлики между OpenVPN VS. Wireguard.

Какво е Wireguard?

Wireguard е бърз, модерен и сигурен VPN протокол, който използва най-съвременната криптография и прости принципи на дизайна. Той има за цел да бъде по -бърз, по -прост, по -строен и по -полезен от другите VPN протоколи, като IPsec и OpenVPN. Wireguard е проектиран като VPN с общо предназначение за работа на вградени устройства и суперкомпютри, подходящи за много различни обстоятелства. Той е кросплатформен и широко разгръщащ се, поддържа Windows, MacOS, Linux, Android, iOS и други. Wireguard също е с отворен код и рецензент, което го прави по-надежден и прозрачен от собствените VPN решения.

Как работи Wireguard?

Wireguard работи чрез създаване на виртуален мрежов интерфейс на всяко партньорско устройство, който действа като защитен тунел за комуникация с други връстници. Всеки връстник има публичен ключ и списък с разрешени IP адреси, които могат да изпращат и получават данни през тунела. За да установи връзка, Peer трябва само да обменя публичния си ключ с друг партньор, без никакви сертификати или потребителски имена/пароли. След това Wireguard използва рамката на протокола за шум, Curve25519, Chacha20, Poly1305, Blake2, Siphash24, HKDF и други сигурни криптографски примитиви, за да криптира и удостоверява пакетите с данни. Wireguard също се занимава с мрежови промени и безпроблемно роуминг, което позволява на връстниците да превключват между различни IP адреси или мрежи, без да прекъсват връзката.

Какво е OpenVPN?

OpenVPN е популярен и широко използван VPN протокол, който осигурява сигурна и надеждна комуникация по интернет. OpenVPN може да създаде връзки от точка до точка или сайт, използвайки UDP или TCP като транспортен слой. Той може също да използва TCP порт 443 за заобикаляне на цензурата и ограниченията на защитната стена в някои страни. OpenVPN е съвместим с много устройства и операционни системи, като Windows, MacOS, Linux, Android, iOS и други. Освен това той е отворен и общност, който позволява на потребителите да персонализират и одитират протокола според техните нужди.

Как работи OpenVPN?

OpenVPN работи чрез създаване на виртуален мрежов интерфейс на всяко партньорско устройство, който действа като защитен тунел за комуникация с други връстници. Всеки връстник има сертификат или предварително споделен ключ, който удостоверява своята самоличност към останалите връстници. След това използва TLS/SSL за обмен на ключове и различни алгоритми за криптиране, като AES или Chacha20Poly1305, за да криптира и удостоверява пакетите с данни. OpenVPN също така поддържа различни функции и опции, като компресия, поддръжка на прокси, режим на мостове, режим на маршрутизиране и други.

OpenVPN срещу Wireguard

Каква е разликата между OpenVPN и Wireguard?

Погледнете OpenVPN срещу. Таблица за сравнение на Wireguard по -долу, за да решите кой протокол по -добре отговаря на вашите нужди.

Openvpn Wireguard
Скорост OpenVPN е бърз, но не толкова бърз, колкото Wireguard. Wireguard е изключително бърз и надминава OpenVPN в този аспект.
Транспортен слой OpenVPN поддържа както UDP, така и TCP, което позволява конфигурация на TCP порт 443. Порт 443 рядко е блокиран от защитна стена, което позволява заобикаляне на цензурата в страни като Китай или Русия. Wireguard поддържа само UDP, което прави невъзможно използването на TCP порт 443 и следователно по -трудно да се заобиколи цензурата.
Съвместимост OpenVPN се поддържа и съвместим с много повече устройства и операционни системи от Wireguard. Почти всеки VPN днес използва протокола. Wireguard използва Chacha20Poly1305 като алгоритъм за криптиране. Този алгоритъм няма широка специална хардуерна поддръжка, но това се променя.
Обмен на ключове Крива25519 TLS/SSL
Криптиране OpenVPN може да използва както установени, така и добре тествани криптографски алгоритми (E.g., AES), както и по -нови (като Chacha20poly1305), което го прави изключително гъвкав. Wireguard използва съвременна криптография. Въпреки че това позволява използването на авангардна сигурност, алгоритмите не са били толкова дълго, колкото алгоритмите, които обикновено се използват в OpenVPN.
Гъвкавост и сложност OpenVPN дава много възможности за избор при избора на криптографията, което я прави по -адаптивно, но сложно в резултат. Wireguard дава по -малко избор при избора на криптография, но го компенсира, като е по -малко сложен.
Мобилност Известно е, че OpenVPN създава проблеми при превключване между мрежи, но общата поддръжка за мобилност е надеждна. Wireguard е по -стабилен и надежден за мобилните мрежи и обработва промените в мрежата изключително добре. Това прави Wireguard жизнеспособна алтернатива за IKEV2.
поверителност OpenVPN не съхранява лична информация за потребителя. Wireguard изисква IP адресът на потребителя да се съхранява на сървъра, докато сървърът се рестартира.

Предимства на Wireguard над OpenVPN

1. Wireguard е по -бърз от OpenVPN.

Що се отнася до скоростта, Wireguard тръпва OpenVPN както на пропускателната способност, така и връзката време. Въпреки че разликите в скоростта между OpenVPN и Wireguard може да не са толкова изразени в сценарии в реалния живот, колкото те са в тестване на среди, Wireguard все още е по-бързият от двете.

2. Wireguard има по -малки данни в сравнение с OpenVPN.

Процесът на тунелиране изисква потребителят да изпраща допълнителна информация по мрежата. Това води до увеличено използване на данни, което води до режийни разходи. Данните над главата в крайна сметка могат да забавят VPN, така че колкото по -малки са надземните, толкова по -добре. Wireguard има по -малки данни отгоре от OpenVPN.

3. Wireguard е по -кратък от OpenVPN.

Wireguard изисква около 4000 реда код спрямо 70 000 реда код на OpenVPN, което прави одитите за сигурност и проверката много по -лесни за изследователите. Освен това, краткият код смекчава потенциалните заплахи от използването на нова криптография.

Предимства на OpenVPN над Wireguard

1. OpenVPN осигурява по -добра поверителност от Wireguard.

OpenVPN не съхранява никаква лична информация за потребителя. За разлика от тях, Wireguard съхранява IP адреса на потребителя на сървъра, докато сървърът се рестартира. VPN услуги, които използват Wireguard, прилагат смекчаване, които обикновено премахват IP адреса след няколко минути. Това обаче все още е далеч от пълната анонимност и неприемливо за потребители от страни със строга цензура.

2. OpenVPN е по -гъвкав от Wireguard.

OpenVPN предлага широка гама от криптографски алгоритми, от които да избирате, докато Wireguard предлага фиксиран брой алгоритми. Когато е необходимо, e.g., В алгоритъм е открита уязвимост, можете бързо да промените алгоритъма, използван от OpenVPN. И обратно, не можете да го направите в Wireguard, освен ако не актуализирате софтуера на всички устройства.

3. OpenVPN има по -широка подкрепа от Wireguard.

OpenVPN се поддържа от почти всички устройства и търговски VPN услуги. За разлика от тях, Wireguard има ограничена поддръжка. Докато Wireguard се нагонва, той все още е далеч зад повсеместността на OpenVPN.

Прилики между OpenVPN и Wireguard

 1. Нито OpenVPN, нито Wireguard нямат известни големи уязвимости в сигурността.
 2. И двата протокола могат да бъдат разширени с скриптове и модули на трети страни.
 3. И OpenVPN, и Wireguard са с отворен код, което означава, че всеки може да преглежда основния код.
 4. И двата протокола поддържат перфектна секретност напред (PFS).

OpenVPN срещу. Wireguard: Кой VPN протокол е по -добър за вашата поверителност и сигурност?

Няма един фиксиран отговор кой от тези два протокола е по -добър. Всичко се свежда до това, от което се нуждаете.

Използвайте Wireguard, ако:

 • Искате да използвате VPN на мобилно устройство.
 • Скоростта е вашият основен приоритет.
 • Преваляте често между мрежите.
 • Използвате рутер или услуга, която не поддържа Wireguard.
 • Поверителността е вашият основен приоритет.
 • Вие сте предпазливи към новите технологии и предпочитате добре тествани решения, които съществуват повече от десетилетие.

Нуждаете се от MFA за вашия VPN?

Мултифакторната автентификация на Rublon е изискано решение на MFA, което въоръжава вашия VPN с мощен щит срещу хакери. Rublon MFA Shield осигурява допълнителен слой сигурност под формата на мобилна заявка за удостоверяване на Push, изпратена до мобилното устройство на потребителя.

Rublon поддържа OpenVPN и всички други VPN, съвместими с RADIUS протокола. Вземете MFA щит за вашия VPN:

Обобщаване на OpenVPN VS. Wireguard

OpenVPN и Wireguard са два VPN протоколи с отворен код, използвани за установяване и удостоверяване на комуникация между VPN клиент и VPN сървър. Wireguard използва по -нова криптография и постига добра скорост на пропускателната способност и по -бързи времена на свързване. За разлика от тях, OpenVPN осигурява по -добра поверителност, тъй като за разлика от Wireguard, той не съхранява IP адреса на потребителя. И двата протокола са много сигурни.

Опитайте Rublon безплатно

Започнете 30-дневната си безплатна пробна версия на Rublon, за да осигурите работната си сила, като използвате многофакторна удостоверяване.

OpenVPN срещу

Tailscale и OpenVPN са два популярни доставчици на виртуална частна мрежа (VPN). Като такива, и двамата предлагат защитен тунел за достъп до вашата частна мрежа – и и двете идват с безплатна версия.

Що се отнася до възможностите за използваемост, поддръжка и сигурност, опашката и OpenVPN се различават значително. Прочетете, за да разберете как се сравняват двете решения.

Преглед на OpenVPN

Openvpn е SSL VPN. OpenVPN предлага множество продукти: VPN-AS-A-Service, търговско самостоятелно хоствано VPN решение и VPN решение с отворен код. Основният код на протокола OpenVPN е отворен код, а реализациите на OpenVPN са достъпни за всички основни настолни и мобилни операционни системи. Това сравнение се фокусира върху VPN-AS-A-Service, известно като OpenVPN Cloud.

Потребителите на OpenVPN могат да бъдат сигурни, че трафикът между тяхното устройство и VPN сървъра е криптиран. Поради тази причина OpenVPN е популярно решение за лична и бизнес употреба от двадесет години.

Матрица за сравнение

Опашка Openvpn
VPN тип Mesh Vpn SSL VPN
Отворен код Да

Безплатно за лична употреба и отворен код

Безплатно за 2 или 3 връзки или напълно самостоятелно хоствани

Първоначалната настройка

За да настрои OpenVPN, първо потребителят трябва да създаде акаунт с потребителско име и парола (SAML и LDAP също са достъпни). След създаването на акаунта администраторът трябва да разгърне конектор за тяхната мрежа. Това включва уточняване на маршрутите на подмрежата и домейните, които трябва да използват този конектор. Те също трябва да канят други потребители в своята организация да изтеглят клиенти и да използват мрежата си. След като поне един конектор е внедрен, тогава потребителите могат да се свържат с тези ресурси през мрежата OpenVPN.

Tailscale се фокусира върху използваемостта, както за крайните потребители, така и за ИТ екипи. Крайният потребител може да започне да използва Tailscale, като изтегля клиента и влезе чрез SSO акаунт, като GitHub или Google Workspace. Няма нужда от отделен набор от идентификационни данни. След това потребителите са част от тяхната мрежа и могат да се свържат с всичко друго, което вече е в мрежата, както е ограничено от списъците за контрол на достъпа (ACL).

Мрежова администрация

OpenVPN изисква повече първоначална настройка и конфигурация. За да направи мрежата достъпна, администраторът трябва да разгърне конектори за всеки набор от маршрути и домейни на подмрежата, които искат да управляват. Потребителите се управляват с потребителски имена и пароли и по избор SAML или LDAP.

Конфигурацията за задната част може лесно да се управлява постепенно, така че потребителите да могат да се свържат с ресурси веднага щом се присъединят към мрежа. Директната интеграция на опашката с едноглас (SSO) означава, че няма отделни акаунти за управление.

Както OpenVPN, така и опашката имат сложни конфигурации, позволяващи маршрутизиране на подмрежи, обвързан с интернет трафик и контрол на достъпа, базиран на роли.

Свързаност

Tailscale е PPN Peer-to-Peer Mesh, който позволява директни връзки между устройства, докато OpenVPN е VPN с концентратор, който забавлява трафика между устройства.

OpenVPN е SSL VPN, което го прави гъвкав за използване с много защитни стени и nats. OpenVPN може да се пуска в pfsense, докато задната част не може. Tailscale може да се движи зад защитната стена на Pfsense с някои промени в конфигурацията. Както задната част, така и OpenVPN могат да се използват за установяване на трудни връзки, изискващи NAT преминаване.

OpenVPN изисква конфигурацията на регионите, докато задната част на скалата свързва устройства, независимо от техния регион.

Сигурност

OpenVPN предлага много механизми за криптиране от OpenSSL с много опции за определяне на потребителя. Въпреки че това позволява гъвкавост и пъргавина, това също означава, че потребителят може потенциално да избере по -малко защитена опция.

Tailscale се основава на Wireguard и използва силно криптиране по подразбиране. Wireguard е самоуверен, така че не позволява контролирано от потребителя криптиране и настройки, а вместо това използва най-добрите настройки по подразбиране в индустрията по подразбиране.

И Wireguard, и OpenVPN са преминали одити за сигурност. Wireguard е значително по -малко количество код, което улеснява одита от OpenVPN.

Ценообразуване

OpenVPN е на цена на връзка, докато задната част е на цена на потребител.

OpenVPN предлага три варианта за своя продукт: OpenVPN-AS-A-Service, търговска реклама или самостоятелно домакин с отворен код. От ноември 2021 г,

 • OpenVPN-AS-A-Service, OpenVPN Cloud, е безплатен за до 3 едновременни връзки. Над 3 едновременни връзки, OpenVPN-AS-A-Service е платена оферта, като минималният пакет от 10 едновременни връзки на цена от $ 75/месец.
 • Комерсиалната опция за самостоятелно домакин, сървърът за достъп на OpenVPN, е безплатен за до 2 едновременни връзки. Над 2 връзки, OpenVPN Server за достъп е платена оферта, като минималният пакет от 10 едновременни връзки е на цена от $ 75 на месец, плюс цената на всяка подходяща инфраструктура като виртуалната машина за сървъра за достъп и честотната лента между сървъра и клиентите.
 • Опцията за самостоятелно домакин с отворен код е безплатна за използване за произволен брой потребители, но трябва да се конфигурирате и управлявате сами OpenVPN в този случай. Когато използвате решението с отворен код, ще трябва да платите за една или повече виртуални машини, за да хоствате инфраструктурата OpenVPN, както и на честотната лента до и от инфраструктурата.

TailScale е търговски продукт с безплатен слой. Tailscale хост и управлява контролната равнина и устройствата се нуждаят от клиент, инсталиран, за да се свърже с мрежата. Няма инфраструктура, която трябва да се кандидатирате. Опашката е на цена на потребител.

Преминаване от OpenVPN към опашка

Нека накратко разгледаме случая с клиента на опашката Zego, който премина от използването на OpenVPN в опашка.

Zego първоначално започна с OpenVPN, но установи, че е скъпо и сложно за отстраняване на грешки. Всеки път, когато възникне издание на VPN, ИТ екипът на Zego ще отдели допълнително време в измисляне дали това е проблем на VPN клиентска програма, проблем с DNS или проблем с внедряването. Когато започна пандемията на Covid-19 и екипът на Зего се премести напълно към отдалечена работа, ИТ екипът беше трудно да продължи да подкрепя значителната поддръжка на клиентите на Zego и екипите за успех на клиентите в традиционните VPN.

Бързо напред към днес, Zego е доволен клиент на опашката. Цялата инфраструктура на Zego, която включва клъстери на Kubernetes и маршрутизатори за подмрежа, вече е достъпна само чрез опашка. От своите мениджъри на акаунти до неговите разработчици, цялата компания сега използва опашка, за да се свърже с вътрешни услуги. ИТ администраторите на ZEGO могат да отделят по -малко време за VPN проблеми.

Долния ред

Както OpenVPN, така и Tailscale предлагат Enterprise VPN решения.

Ако имате специфични изисквания за наследена конфигурация (e.g., LDAP удостоверяване) или специфични протоколи за криптиране, след това OpenVPN може да бъде по -добър избор за вас.

Ако искате по -проста конфигурация, която работи със съществуващи доставчици на SSO, и предоставя партньорски към връзките на връстници, тогава опашката може да бъде по -добър избор за вас.

Започнете с опашката днес.

Wireguard срещу OpenVPN: Кой протокол трябва да използвате?

Виртуални частни мрежи (VPN) разчитат на VPN протоколи, за да осъществяват връзки и да осигурят вашия онлайн трафик по интернет. В момента Wireguard и OpenVPN се считат за най -добрите протоколи в VPN индустрията.

Това ръководство за сравнение разглежда Wireguard и OpenVPN в ключови аспекти като сигурност, поверителност, скорост и лекота на използване. Той също така подчертава техните характеристики, предимства и малко основна информация.

Продължавайте да четете, за да научите повече за това как двата VPN протокола се сравняват помежду си! Научете кой е най -добрият VPN протокол.

Резюме: В VPN индустрията Wireguard и OpenVPN са два от най -добрите налични протоколи.

OpenVPN, създаден през 2001 г., отдавна се счита за индустриален стандарт за поверителност и сигурност, докато Wireguard, представен през 2019 г., си направи име с бързи скорости и солидна сигурност.

И двете са с отворен код и се поддържат от най-добрите VPN доставчици.

Wireguard е известен със своите бързи скорости на свързване, ниска консумация на честотна лента и способност за безпроблемно превключване между мрежи, докато OpenVPN се отличава в сигурността, достъп до цензурираните региони и използване на широк спектър от техники за криптиране.

Докато Wireguard има по -малка кодова база, което улеснява одита и по -малко уязвим за атаки, OpenVPN издържа теста на времето и има голяма, всеотдайна общност.

Всеки протокол има своите силни страни и вашият избор в крайна сметка ще зависи от вашите специфични нужди и предпочитания.

Wireguard срещу OpenVPN

Глави

 1. Wireguard срещу OpenVPN: Бързо обобщение
 2. Акценти на характеристиките
 3. Сигурност и криптиране
 4. Криптовасилност срещу. Повърхността на атаката
 5. Поверителност и регистриране
 6. Преодоляване на цензурата
 7. Мрежово превключване на мобилност
 8. Използване на честотната лента, производителност и скорост
 9. Съвместимост и лекота на използване
 10. Увийте

Wireguard срещу OpenVPN: Бързо обобщение

OpenVPN влезе на пазара през 2001 г. и оттогава се счита за индустриален стандарт по отношение на поверителността и сигурността.

Въпреки това, Wireguard, допълнение за 2019 г., пое търговската VPN индустрия благодарение на своите бързи скорости и сравнително впечатляващи стандарти за сигурност.

И Wireguard, и OpenVPN са с отворен код, а някои от най -добрите VPN доставчици, като NordVPN, Surfshark, частен достъп до интернет и Cyberghost предлагат на протоколите в своите VPN приложения.

Някои VPN доставчици са създали собствени протоколи въз основа на VPN или OpenVPN код на Wireguard или OpenVPN.

Основните цели на Wireguard са да подобрят съществуващите VPN протоколи с простота, скорост, лекота на използване и намален обхват на повърхността на атаката-използва най-съвременната криптография.

По този начин, той предлага решение за всеки аспект на VPN (виртуална частна мрежа).

OpenVPN използва множество техники за криптиране на VPN и има над 60 милиона изтегляния. Като в бранша толкова дълго време, OpenVPN на практика се използва от всеки VPN клиент на пазара, както търговски, така и корпоративен.

Дори с появата на нови протоколи и твърда конкуренция, OpenVPN продължава да бъде централен етап на VPN сигурността.

Дори и с разлики между двата протокола, те споделят целта да бъдат бързи, сигурни, стабилни и надеждни.

Акценти на характеристиките

Протоколът на Wireguard е най -известен с:

 • Супер бърза скорост на връзката.
 • Позволява множество превключватели между мрежи.
 • Нека ви настроите ръчно VPN мрежа сами.
 • Консумира по -малко честотна лента.

OpenVPN е най -известен с:

 • Достъп до силно цензурирани региони като Китай, Русия и други.
 • Протокол за най-добър в клас.
 • Използва огромната библиотека OpenSSL за криптография.
 • Старателно тестван и е издържал теста на времето.

Ето кратко сравнение на функциите, за да започнете:

Характеристика Wireguard Openvpn
Дата, публикувана Септември 2019 г Май 2001 г
Размер на кода ≈ 4000 реда Повече от 70 000 реда
Често използвани шифри Chacha20, Poly1305 AES, Blowfish, Camellia
Перфектна секретност напред Да Да
Сигурност Силен Силен
Стабилност Стабилен Стабилен
поверителност Силен Изисква смекчаване
Байпас цензура Едва Да
Скорости и производителност Много бързо Балансиран
Отворен код Да Да
Съвместимост Придобиване на осиновяване Местно поддържано

Размер на кода

Wireguard се състои от около 4000 реда код. OpenVPN, от друга страна, има над 70 000 реда.

Освен това е известно, че модифицираните версии на OpenVPN достигат до 600 000 реда код.

Използвайки по-малко редове от код, Wireguard намалява повърхността на атаката и следователно по-малко шансове за възможна кибер-атака.

С по -малка кодова база разработчиците могат лесно да идентифицират уязвимостите и един одитор може бързо да одитира кода. По този начин, хакерите са по -малко склонни да идентифицират недостатъците на сигурността в Wireguard.

Дори и с масивна кодова база, OpenVPN не е уязвим за атаки. Може би беше податливо в по -ранните дни.

Един от предимствата на това да бъдеш в индустрията в продължение на почти две десетилетия е задълбочен контрол.

Освен това, OpenVPN има голяма общност с различни заинтересовани страни, като гарантира, че винаги е без грешки.

Одит

И Wireguard, и OpenVPN са с отворен код. Това улеснява достъпът и одитирането на изходния код и други аспекти.

Поради по -малко обемния код на Wireguards, в сравнение с кода на OpenVPN, Wireguard може бързо да бъде одитиран. Въпреки това, дори и с по -малко обемния код, Wireguard не е спечелил доверието на одиторите на сигурността.

За разлика от Wireguard, OpenVPN издържа теста на времето и претърпя няколко одита.

Дори и с повече от 70 000 реда код и изискване на по-голям екип, OpenVPN е добре осъдиран протокол, а различни експерти по сигурността го признават добре.

Това е така, защото съществува и повечето VPN тунелни връзки разчитат на него.

Независимо от това, Wireguard се нагонва; Този протокол ще получи същото внимание като OpenVPN след масово приемане.

С по -малко обемист код може да се одитира няколко пъти повече от OpenVPN за кратък период.

Сигурност и криптиране

Wireguard и OpenVPN поддържат гама от сигурни техники за криптиране и алгоритми за криптиране, особено шифри.

Въпреки това, дори и при най-съвременната криптография, Wireguard не е пъргав в сравнение с OpenVPN. Wireguard има фиксиран набор от техники за криптиране за конкретно освобождаване на софтуера.

Ако в комплекта е намерена грешка или уязвимост на сигурността, следващата актуализация адресира уязвимостта с друг набор от симетрични техники за криптиране и криптографски алгоритми.

Но това е длъжно да се промени. За OpenVPN можете бързо да преминете към криптирането, което работи. Това също отчита защо Wireguard е по -малко обемист от OpenVPN.

Често използваните шифри и техники за криптиране за Wireguard включват Chacha20 и Poly1305. Chacha20 се използва за криптиране, докато Poly1305 се използва за удостоверяване.

Той може да използва и други криптографски техники като рамка за протокол на шума, Curve25519, Blake2, Siphash24 и HKDF.

От друга страна, OpenVPN обикновено използва AES, Blowfish и Camellia. Освен това, тъй като OpenVPN разчита на библиотеката OpenSSL, той може да използва други криптографски техники като Chacha20, Poly1305, Seed, Cast-128, Des, Sha-2, Sha-3, Blake2, RSA, DSA, Diffie-Hellman Key Exchange, Елиптична крива, наред с много други.

OpenVPN използва най -тестваните техники за криптиране, които са по -надеждни, за разлика от по -новите алгоритми на Wireguard. Технологията е с 18 години по-стара и използва десетилетие AES шифър.

Wireguard използва много по -нови техники като Chacha20 и Poly1035.

Независимо от това, аргументът се променя, когато приложите двата протокола на практика. Например, много по -новата технология за криптиране на Wireguard представлява почти никаква заплаха за сигурността и ето защо:

 • Chacha20 е много сигурен, тъй като се е развил с течение на времето и сега има над 20 нива на сигурност.
 • Необходимо е по -малко време за одит на Wireguard, благодарение на минималния му размер на кода.
 • Разпознаване от технологични гиганти като Google и по -сигурната операционна система, Linux.

Криптовасилност срещу. Повърхността на атаката

Криптовасилността е способността на системата за сигурност да превключва автоматично между алгоритми, протоколи и други техники за криптиране.

Wireguard няма криптовалута, тъй като използва фиксиран набор от един криптографски апартамент за всяка версия. Този компромис с криптовалута намалява сложността и уязвимостите на атаките, включително атаката на човека в средата.

По този начин, това го прави по -сигурен от гледна точка на атаката, но не и перспективата за защита.

От друга страна, OpenVPN е криптовалутен протокол; Той може да използва множество криптографски апартаменти, което води до по -здрава защита.

Но отново, с повече апартаменти получавате по -голяма сложност, увеличавате атаката на атаката и атаките с понижаване. От светлата страна, OpenVPN няма да ви принуди да надстроите като Wireguard, когато се появи атака.

Wireguard използва система, наречена „версия“, за да промени криптографските апартаменти в случай на уязвимост. Тази система от Wireguard подтиква сървърите да заявят връзки през новата версия и да игнорират стария пакет.

Благодарение на това, Wireguard избягва да бъде жертва на редовни атаки без крипто-Agile.

Поверителност и регистриране

Ако имате желание за неприкосновеност на личния живот, установяването на VPN услуга с политика за нулеви дневници, която гарантира, че абсолютната поверителност е от решаващо значение. Това трябва да се прилага и за VPN протокола, който услугата използва.

OpenVPN има пълна политика за нулеви дневници. Но това не е така с Wireguard, който е предназначен да съхранява разрешени IP адреси, докато следващият сървър се рестартира.

В тази връзка Wireguard представлява риск за сигурността. Това е така, защото ако VPN сървър е компрометиран, всички IP адреси, съхранявани в него, ще бъдат използвани за връщане към вашата онлайн дейност.

Вашият IP адрес вероятно ще бъде регистриран, ако използвате стандартен протокол на Wireguard. Ето защо някои доставчици на VPN решения създават собствени протоколи въз основа на Wireguard, за да смекчат този проблем с поверителността.

Друга сграда върху Wireguard, има решение, което други най -добри Android VPN използват за смекчаване на този риск за поверителност. Ето някои от използваните трикове:

 • Използване на превод на двоен мрежов адрес (NAT): Това NAT ви присвоява динамичен IP адрес на всяка VPN връзка, която правите. Това означава, че всяка сесия има уникален IP адрес, който работи само, докато не се изключите от VPN сървър.
 • Използване на Multihop (Double VPN) функция: Тази функция маршрутира вашия онлайн трафик чрез множество сървъри с помощта на Wireguard. Тази техника също така изтрива вашия IP адрес от сървъра след определен период на бездействие.

Освен това, ако сте загрижени за поверителността, трябва да потвърдите с вашия VPN доставчик на решения за смекчаване, които имат за Wireguard.

Преодоляване на цензурата

OpenVPN превъзхожда преодоляването на интернет цензурата, тъй като може да използва TCP вместо UDP с порт 433, който също се използва от HTTPS.

Този трик затруднява всички защитни стени да разграничат трафика на OpenVPN и нормалния, защитен уеб трафик.

Благодарение на този трик, OpenVPN е много ефективен в силно цензурирани страни като Китай, Русия и Турция.

При нормални обстоятелства препоръчваме да използвате UDP за подобрена скорост, но TCP е много по -безопасен залог, ако искате да заобиколите силно цензурираните региони.

Единственият компромис, TCP е много по-бавен от UDP, но много надежден.

Wireguard едва заобикаля цензурата и е податлив на дълбока проверка на пакетите. Това е заради Wireguard TradeS-Off Obfuscation за скорост. По този начин Wireguard не поддържа тунелиране през TCP.

Неговите UDP връзки лесно се забелязват и блокират от различни техники за цензура.

Wireguard не е толкова чудесен за деблокиране на уебсайтове.

Мрежово превключване на мобилност

Като цяло, що се отнася до мобилността на мрежата, протоколът IKEV2 се предпочита от много VPN доставчици, тъй като поддържа протокола за мобилност и многообитиране.

Съществуват обаче опасения относно подхода за затворен източник на протокола. Също така, IKEV2 се предлага извън кутията от много мобилни устройства; Следователно можете да конфигурирате вашата VPN връзка.

В сравнение между Wireguard и OpenVPN, Wireguard предлага по -добра мобилност.

С Wireguard можете безпроблемно да превключвате между Wi-Fi и мобилни мрежи, по-добре от OpenVPN.

Много потребители на интернет са склонни да прекъсват и свързват отново OpenVPN, когато превключват мрежи и по този начин имат капки за връзка.

Ако непрекъснато превключвате мрежи, препоръчително е да използвате VPN, който поддържа Wireguard за подобрено интернет изживяване.

Следователно Wireguard предлага отлично решение както за IKEV2, така и на OpenVPN проблеми; Това е решение с отворен код и елиминира проблема с мобилността OpenVPN.

Използване на честотната лента, производителност и скорост

Wireguard използва по -малка честотна лента от OpenVPN. Wireguard използва по -малко техники за криптиране от своя конкурент, оттук и ниско криптиране над главата.

Следователно времето за криптиране е бързо и изисква по -малко данни за постигане на сигурност при използване на VPN.

По-малкото криптиране над главата е от съществено значение, когато използвате мобилна честотна лента за плащане, като можете да отидете. С OpenVPN ще използвате повече данни поради огромните му режима по време на тунелирането.

Що се отнася до скоростта и производителността, Wireguard е по -бърз, тъй като разчита главно на UDP връзки.

Освен това, той използва по -малко ресурси на процесора в мобилни устройства, вградени системи и рутери, защото живее в ядрото на Linux. Освен това, Wireguard също установява връзки бързо.

От друга страна, Open VPN е бърз, но не толкова Wireguard, когато използвате UDP. Въпреки това, когато изберете надеждност и заобикаляте ограниченията, ще получите по -бавни скорости, тъй като трябва да използвате TCP връзката.

TCP връзката дава приоритет на надеждността над скоростта.

Освен това, тъй като OpenVPN има по-високи режима на криптиране, той използва повече ресурси на процесора, които могат да бъдат проблематични за устройства, които нямат високоефективни процесори, като рутери и вградени системи.

Ще реализирате и дренаж на батерията поради високо използване на процесора.

Освен това, OpenVPN, OpenVPN никога не е бил най-добрият вариант, тъй като дори други остарели протоколи дават по-добри резултати.

Wireguard използва многообоктивиране по-добре в съвременните процесори, които OpenVPN не са използвали напълно.

Wireguard проведе високопроизводителен показател със същите параметри на IPSEC, Wireguard и OpenVPN протокол.

Ето резултатите:

Сценавка на Wireguard

От горната диаграма Wireguard има по -добра пропускателна способност и по -ниско време за пинг от колегата си.

Можете също така да провеждате тестове за скорост, за да потвърдите кой протокол дава отлична скорост.

Затворете всички програми и стартирайте VPN, който поддържа Wireguard, може би Surfshark или Nordvpn.

Свържете се с различни сървъри и измерете скоростта, използвайки Speedtest от OOKLA. Можете да използвате Open VPN UDP и TCP срещу Wireguard.

Съвместимост и лекота на използване

Почти всеки VPN в бранша използва OpenVPN. Можете също така да получите OpenVPN на повечето рутери, конзоли и други устройства.

Въпреки това, Wireguard все още не се радва на тази популярност, но скоро ще има подобно присъствие с OpenVPN с масово осиновяване.

Поради постранния код е лесно разработчиците да оправят Wireguard, за да работят или поддържат повече устройства, с изключение на наследените системи, които няма да поддържат нови протоколи. Освен това Wireguard има отлична използваемост и поддръжка на крос-платформа.

Повечето VPN все още използват протокола OpenVPN на ниво рутер. Но ще се радвате да знаете, че избраните няколко VPN вече ви позволяват да използвате Wireguard на ниво рутер.

На мобилни устройства най -популярните VPN предлагат протокола на Wireguard.

Що се отнася до лекотата на използване, Wireguard е ясен в сравнение с OpenVPN. Това може да се дължи и на по -малко обемната му кодова база, което я прави по -добър вариант за вградени системи.

OpenVPN е бил и все още е трудно да се конфигурира ръчно. Независимо от това, процесът е по-лесен с клиент на трети страни.

Увийте

Wireguard е скорошно влизане в индустрията, но вече е създало име за себе си. Това е очевидно в броя на най -добрите VPN, включващи протокола в тяхната услуга.

Най -добрата част е, че Wireguard вече се предлага в ядрото на Linux.

OpenVPN е много по -стар и по -уважаван протокол в бранша. Това винаги ще командва доверие и повече лоялност към техническите потребители.

Въпреки това, не може да се отрече как бързите мачове на Wireguard и може би се справят по -добре от OpenVPN в различни аспекти, включително скорост, кодова база, производителност и използваемост.

Скоро, протоколите на Wireguard и OpenVPN са доста съчетани в това сравнение на главата до главата. По този начин не е лесно да се вземе решение за по -доброто от двата VPN протокола.

За да определите кой протокол трябва да използвате, трябва да решите какъв аспект да търгувате. Независимо от това, и двата протокола са чудесни за ежедневна употреба.

често задавани въпроси

Някои хора намериха отговори на тези въпроси полезни

Може ли Wireguard да замени OpenVPN?

Wireguard се стреми да замени IPSec Protocol Suite по отношение на функции и предимства. Той също така има за цел да съответства на OpenVPN, но все още е кратък по отношение на нивата на сигурността и съвместимостта. Wireguard все още е нов протокол и неговите функции привличат повече потребители.

Безопасен ли е Wireguard през 2022 г?

Wireguard се счита за силно сигурен, но не отговаря на потребителите, ориентирани към поверителност. Например, Wireguard не наблюдава изцяло политика без лог, тъй като съхранява повечето IP адреси на потребителите. Тази практика означава, че хакерите могат бързо да получат подушването на вашата онлайн дейност без вашето съгласие.

Е Wireguard най -бързият VPN протокол?

Да, може би Wireguard в момента е най -бързият VPN протокол на пазара. Wireguard работи в рамките на ядрото на Linux и използва примитивна криптография. Този трик прави VPN протокола много бърз, докато показва прилични стандарти за сигурност.

Колко по -бърз е Wireguard от OpenVPN?

Средно Wireguard е с около 50% по -бърз от OpenVPN. Скоростната ефективност на протокола над OpenVPN се увеличава, когато се свържете с близките (ниски латентни) сървърни места и леко намалява до далечни (високо-латентни) сървъри.

Е по -малко защитен от Wireguard от OpenVPN?

Да, Wireguard е по -малко сигурен от OpenVPN, но това не го прави уязвим за атаки. От друга страна, OpenVPN се счита за стандарта на индустрията по отношение на сигурността. OpenVPN също е много по -стар и с времето е старателно одитиран.