14 око

Преди да се присъедини към Proton, Ричи прекара няколко години, като работи по технологични решения в развиващия се свят. Той се присъедини към екипа на Proton, за да подобри правата на онлайн поверителност и свобода.

Какви държави са в 5 -те очи, 9 очи и 14 очи споразумения?

Публикувано на 30 август 2018 г. от Ричи Кох в личния живот Deep Dives.

Откровенията на Snowden разкриха, че НСА извършва електронно наблюдение в глобален мащаб и разкри сенчестите мрежи от разузнавателни агенции, които действат като съучастници.

Когато хората мислят за масово наблюдение, те с право се сещат за НСА, но почти всяка страна в света има своя собствена агенция за разузнаване (SIGINT). От GCHQ на Обединеното кралство до БНД на Германия, тези организации се фокусират върху събирането на разузнаването, операциите за контраразузнаване и правоприлагането чрез прихващане на комуникации и други електронни сигнали. SIGINT обхваща широк спектър от дейности, от докосване на телефони до достъп до база данни за имейл на потребител с XKeysCore .

Обикновено едно от малкото правни ограничения, определени на тези агенции, е това Те не могат да шпионират собствените си граждани . Това създава силен стимул за тях да си сътрудничат и търгуват помежду си помежду си. Петте очи, девет очи и четиринадесет очи са най -големите и най -важни споразумения, които създават правната рамка за такова координирано разузнаване, което се събира през границите.

В допълнение към споразуменията с пет, девет и четиринадесет очи, има и подобни незападни споразумения за споделяне на разузнаването. Това означава,.

По-долу таблицата показва страните, които участват в петте очи, девет очи и четиринадесет очи споразумения за споделяне на разузнаването. За повече информация относно всяко от тези споразумения, преминете напред към:

Как тези правителства получават вашите лични данни?

Всички агенции за сигинт разчитат на телекомуникационни компании и доставчици на интернет услуги, за да получат достъп до личните данни на физическите лица. Инсталирайки спърк-оптични разделители в ISP Junction Points, агенцията SIGINT може да направи точно копие на данните, обработвани в този момент. След това тези данни се анализират с помощта на дълбока проверка на пакети и се съхраняват в различни центрове за данни.

Пет очи споразумение за споделяне на разузнаването

Пет държави на очите

Пет очи (също 5 очи или fvey) са името на многостранния алианс за споделяне на разузнаването, създаден от Споразумението за UKUSA. Първоначално споразумението е замислено като пакт след Втората световна война между Обединеното кралство и САЩ през 1946 г. за шпиониране на чуждестранни правителства, по-специално СССР. През годините договорът нараства както в членовете, така и в обхвата. Тъй като Интернет и количеството данни, достъпни за прихващане, нараснаха експоненциално, споразумението започна да се фокусира повече върху вътрешното наблюдение.

„Петте“ в петте очи се отнася до петте англофонни страни, които наблюдават договора:

 • Австралия
 • Канада
 • Нова Зеландия
 • Обединеното Кралство
 • Съединените Щати

Договорът е надграждал корените си в студената война, за да стане основа за Echelon, поредица от електронни шпионски станции по целия свят, които могат да прихващат данни, предавани чрез телефони, факсове и компютри. По същество станциите на ешелона могат да прихващат данни от предавания до и от сателитни релета.

Как работи споразумението с пет очи

Алиансът с пет очи е в основата на обширната мрежа от партньорства между агенциите на SIGINT в западните нации за споделяне на разузнаването помежду си. В почти всички отношения NSA е световен лидер в SIGINT, следователно повечето сигинт споразумения, било то многостранни (като петте очи) или двустранни, се съсредоточават върху това кой има достъп до данни и технологии на NSA.

Подписалите споразумение за UKUSA са известни като „втори страни“ и те имат най -голям достъпа до данни на NSA и най -близките връзки с агенцията. Други западни нации, като членове на НАТО или Южна Корея, са „трети страни.„Тези споразумения на трети страни са официални, двустранни договорености между NSA и Националната агенция SIGINT. Третите страни все още могат да търгуват сурови данни с NSA, но имат по -малък достъп до неговата база данни.

Технически гражданите на вторите страни като цяло са освободени от шпиониране без одобрение от страната домакин, но откровенията на Snowden показват, че НСА е създала рамка, която би могла да заобиколи тези блокове. Няма официални коментари от членове на пет очи и не е ясно дали тези страни са извършили неодобрено наблюдение в миналото. Няма такова ограничение за трети страни.

Важно е да се отбележи, че членството в тези различни групи непрекъснато се променя в отговор на глобалното и политическото развитие. Освен това знанията, които имаме от тези групи, са дошли предимно от течове, което води до размита картина и посочва колко малко надзор тези разузнавателни агенции – които имат достъп до почти безкрайни количества лични данни – подлежат на обект на.

Четиринадесет държави за споразумение за очи

Четиринадесет държави на очите

Четиринадесет очи (или 14 очи) се отнасят до разузнавателната група, която се състои от петте държави -членки на очите плюс:

 • Белгия
 • Дания
 • Франция
 • Германия
 • Италия
 • Холандия
 • Норвегия
 • Испания
 • Швеция

Тези страни участват в споделянето на Sigint като трети страни. Официалното наименование на четиринадесетте очи е Sigint Seniory of Europe (Sseur), което съществува под една или друга форма от 1982 г. насам на 1982 г. Подобно на споразумението UKUSA, първоначалната му мисия беше да разкрие информация за СССР.

Среща на Sigint Seniors присъства от ръководителите на агенциите SIGINT (NSA, GCHQ, BND, френската DGSE и др.) и е мястото, където те могат да споделят интелигентност и да обсъждат свързани въпроси. Въпреки че тази група има много от същите членове като „деветте очи“, това е различна група. Според изтичащите документи, четиринадесетте очи не са официален договор, а по -скоро споразумение между агенциите на Sigint.

Алианс за разузнаване на девет очи

Девет очи държави

Девет очи (9 очи) се отнася до група нации, които споделят интелигентност, съставени от петте държави -членки на очите плюс:

 • Дания
 • Франция
 • Холандия
 • Норвегия

Тези страни участват като трети страни. Тази група изглежда е по -ексклузивен клуб на Sseur и не е подкрепен от известен договор. Подобно на четиринадесетте очи, това е просто споразумение между агенциите на Sigint.

Други партньори

Израел, Япония, Сингапур и Южна Корея се подозира, че са трети страни и в НСА. Точно както има сигинт възрастни от Европа, има и сигинт възрастни от Тихия океан, който е формиран през 2005 г. Нейните членове включват петте държави -членки на очите, както и:

 • Франция
 • Индия
 • Сингапур
 • Южна Кореа
 • Тайланд

Съществуват и незападни съюзи за споделяне на разузнаването, като Организацията за сътрудничество в Шанхай между:

 • Китай
 • Индия
 • Казахстан
 • Киргизстан
 • Пакистан
 • Русия
 • Таджикистан
 • Узбекистан

Какво означава това за вас

Наличието на международни споразумения за наблюдение като четиринадесет очи позволява на страните членки да се възползват, както казва Фондацията за електронна граница, „най -ниският общ знаменател за поверителност.”Други членове на петте очи се възползват от данните за масовото наблюдение, които проектът XKeysCore внася на NSA. След време страните от пет очи също ще се възползват от всички данни, които Законът за разследващите правомощия на Обединеното кралство събира.

Ако обширният акт, който разширява електронното наблюдение, премине във всяка една от тези страни, сякаш актът е приет във всяка страна. Това също означава, че има голям вероят.

Как да избегнем наблюдението

Най -добрата защита срещу това широко наблюдение е силното криптиране. Ако криптирате данните си, преди да влезе в мрежата, това е много по -трудно да бъдете насочени към наблюдение.

Защита на имейлите ви

Когато използвате вашия акаунт в Proton Mail, за да изпратите имейл на някой друг с акаунт в Proton Mail, вашите имейли са защитени с криптиране от край до край, което означава, че никой не може да декриптира съдържанието на вашето съобщение, с изключение на вас и вашия получател. Можете също така да защитите съобщенията, които изпращате на хора, които използват различни доставчици на електронна поща с криптиране от край до край с нашата функция за криптиране за външна функция. С криптиране от край до край и правилната сигурност на устройството е по-трудно за всички агенции за силинт да прихващат, декриптират и четат съдържанието на вашия имейл.

Освен това всички съобщения на сървърите на Proton Mail се съхраняват с криптиране на нулев достъп, което означава, че не можем да споделяме съдържанието на вашите съобщения с агенции за наблюдение. Криптирането с нулев достъп означава, че криптираме вашите съобщения по такъв начин, че въпреки че те се съхраняват на нашите сървъри, нямаме достъп до тях. Други доставчици на електронна поща могат да декриптират вашите съобщения без ваше разрешение или знания, тъй като те контролират ключовете, които използват, за да криптират вашите съобщения на своя сървър. Използвайки криптиране от край до край и нулев достъп, не можем да предоставим съдържанието на имейлите на нашите потребители на никого, дори правителства или органи на реда.

Използване на VPN

Използването на VPN услуга като ProtonVPN също прави много по -трудно агенциите за наблюдение да запишат и проследяват вашата интернет дейност. VPN криптира вашия интернет трафик, което означава, че вашият ISP не е в състояние да записва вашата онлайн дейност, което не позволява на Sigint агенциите да получат тези данни от споменатите по -рано точки на кръстовището на ISP.

Използвайки VPN с перфектна напред секретност (PFS), като Proton VPN, вие също се възползвате от допълнителна сигурност. Използвайки различен ключ за всяка сесия, PFS означава, че дори ако някой от ключовете, използвани за криптиране на една сесия за сърфиране, стане компрометирана, всички останали сесии остават сигурни. Така че дори в малко вероятно случай, че агенцията Sigint успя да дешифрира VPN данните от една сесия за сърфиране, те няма да могат да декриптират всички тях.

Други приложения

Подобни криптирани приложения като Wire или Signal също съществуват за чат комуникации и има някои удобни за поверителност уеб браузъри, като Brave и Firefox, които продължават по-нататък в защитата на вашата поверителност онлайн.

Защо Proton е базиран в Швейцария

Proton Mail и Proton VPN са базирани в Швейцария, която има някои от най -силните закони за поверителност в света и е не е подписал към някое от тези споразумения за наблюдение. Това осигурява допълнителен слой от правна защита отгоре на криптирането, което използваме.

Швейцарските компании, като Proton, не могат да бъдат принудени да си сътрудничат с заявки за потребителски данни от други правителства. Ако правителството на друга държава искаше малките данни, които държим на някой от нашите потребители, те ще трябва да отправят искане до правилните швейцарски власти, които имат строги изисквания и обикновено няма да работят с правителства, които имат лоши записи за правата на човека. В случай, че ни се представя правно искане за потребителски данни, които трябва да спазваме, не можем да предадем съдържанието на имейлите, тъй като нашето криптиране на нулев достъп означава, че нямаме достъп до тях.Мащабът на операциите за масово наблюдение е наистина спиращ дъха и голяма заплаха за демократичното общество. Ето защо в Proton не разчитаме на никое правителство да защитава поверителността на онези, които използват Proton Mail или Proton VPN. Вместо това разчитаме на математическата сила на нашите методи за криптиране с отворен код. За щастие, сега има инструменти за защита на вашата поверителност и защита на вашето право на свобода онлайн.

ЧЗВ

Как мога да се предпазя от масово наблюдение?

Шифроването на вашите данни е най -добрият начин да се предпазите от масово наблюдение. Използвайки VPN, вие предотвратявате вашия интернет доставчик да събира данни за вашата онлайн дейност (и всички правителствени агенции, които копират тези данни). Ако вашият ISP няма информация за това, което правите онлайн, те не могат да го споделят с агенции SIGINT в пет очи в очите.

Ако обаче използвате VPN, който се основава в държава с пет очи, всички дневници, които поддържат на вашата онлайн дейност. Proton VPN е базиран в Швейцария, който не е част от споразуменията с пет, девет или четиринадесет очи.

Същото може да се каже и за криптиране на вашите имейли. Като криптирате имейлите си, вие гарантирате, че никой друг не може да получи достъп до съдържанието на вашите съобщения. (Забележка: Ако изпратите имейл на някой, който не използва криптирана имейл услуга, съдържанието на вашите имейли няма да бъде защитено от криптиране на нулев достъп от тяхна страна.)
Можете също така да използвате браузъри, насочени към поверителност и криптирани пратеници, за да се предпазите допълнително от масово наблюдение.

Защо се нарича петте очи?

Петте очи (понякога написани като 5 очи или fvey) са препратка към петте англофонни страни, които са членове на споразумението за UKUSA: Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединените щати. Въпреки че ще ви бъде простено, че мислите, че „очите“ се отнася до изпускане, терминът „пет очи“ всъщност първоначално е използван като стенограма за „Aus/Can/NZ/UK/US Eyes“ на тайните документи. Тъй.

Какво е сигинт?

SIGINT е кратка форма за интелигентност на сигналите и се отнася до прихващането на сигналите за предаване. Това обикновено е под формата на събиране на комуникационни разузнавания между хората (понякога наричани Comint), въпреки че може да включва и електронна интелигентност (елинт), която използва електронни сензори (като радар), за да събира информация.

Как се използва sigint?

Сигинт първоначално е бил използван във войната и не е засягал ежедневните граждани. От Студената война обаче агенциите на SIGINT започнаха да събират все повече и повече интелигентност от комуникациите на ежедневните хора. Това се увеличи драстично след изобретяването на световната мрежа, тъй като правителствата успяха да получат повече данни от всякога за хора от цял ​​свят, както показаха разкритията на Snowden.

Кога се формира UKUSA?

Споразумението UKUSA (тогава наречено Бруса) е подписано от Обединеното кралство и САЩ през 1946 г. През следващото десетилетие „Вторите страни“ – Австралия, Канада и Нова Зеландия – също станаха подписали споразумението.

Ричи Кох

Преди да се присъедини към Proton, Ричи прекара няколко години, като работи по технологични решения в развиващия се свят. Той се присъедини към екипа на Proton, за да подобри правата на онлайн поверителност и свобода.

14 око

товарач

Алианс за наблюдение на четиринадесет очи обясни

Обясен за дома / сигурността / Алианса за наблюдение на четиринадесет очи

SecurityMadeSemple Сигурност Въведение Коментар: 0

Алиансът за наблюдение е споразумение между множество страни да споделят разузнаването си помежду си. Това включва неща като историята на сърфиране на всеки потребител, който представлява интерес за една от страните членки. Пет очи и четиринадесет очи са съответно два съюза от 5 и 14 държави, които се съгласяват да споделят информация помежду си, където и да е взаимно изгодна. Първоначално са направени по време на Студената война като средство за съвместна работа за преодоляване на общ враг (Съветския съюз), но все още съществуват и до днес. Тези условия обикновено се свързват с дебатите за поверителност на Интернет и те са два от най -големите и най -известни съюзи за наблюдение, съществуващи.

Какъв е Алиансът за четиринадесет очи?

Четиринадесет очи е съюз от 14 различни страни, които са се съгласили да споделят разузнаването си помежду си. Произходът се връща към 1943 г., когато е постигнато споразумение между британците и САЩ на споразумение за разузнаване на десет страници. Първоначално започна само с 5 държави и беше известен като споразумението BRUSA. След това програмата нарасна до 9 държави и сега включва 14 общи държави. В допълнение към тези 14 държави има и други подкрепящи страни, които не са официални членове, но редовно допринасят за неговата мрежа. Алиансът от 14 очи включва:

 • Австралия
 • Канада
 • Нова Зеландия
 • Великобритания
 • Съединени щати
 • Дания
 • Холандия
 • Франция
 • Норвегия
 • Германия
 • Белгия
 • Испания
 • Швеция
 • Италия

В допълнение към тези членове има и други страни, които се считат за партньори или филиали на Алианса на четиринадесетте очи. Тези допълнителни страни включват:

 • Израел
 • Япония
 • Южна Кореа
 • Сингапур
 • Британски отвъдморски територии (E.g. Британски Вирджински острови)

Защо четиринадесет очи са потенциално притеснение

Причината Алиансът на четиринадесетте очи е такъв проблем е, че позволява на правителствата да шпионират собствените си граждани, използвайки други страни като пълномощник. Например американските разузнавателни агенции може да не са в състояние законно да шпионират собствените си граждани, но могат да поискат от разузнавателната служба на друг член да шпионира американските граждани за тях и да им подхрани информацията. В замяна правителството на САЩ би направило същото за тази държава -членка и няма много, което може да се направи, защото това е съвсем различна държава и не попада под юрисдикцията на САЩ. След инцидента с Едуард Сноудън, не мисля,.

Защо са необходими четиринадесет очи

Това може да е прекалено използвана фраза, но наличието на добра разузнавателна програма буквално е въпрос на национална сигурност. Първоначално е създаден като споразумение за споделяне на разузнаването по време на Студената война, за да декриптира съветското разузнаване. Оттогава споразумения като четиринадесет очи продължават да предоставят на страните на страните важна информация, която може да се използва за много различни цели. Много хора са против идеята за шпиониране на правителството на своите граждани и това е проблем. Въпреки това, не мисля,. Дали съюзи като четиринадесет очи са добри или лоши наистина зависи от това как информацията се използва зад кулисите. Но е важно страните да работят заедно и да споделят информация, когато е взаимно изгодно.

Как да избегнем надзор на четиринадесет очи

Сега, ако искате да избегнете шпиониране, можете да използвате VPN доставчици на услуги, за да помогнете да защитите вашите комуникации, докато сте онлайн. Ако обаче вашият доставчик на услуги за VPN е в една от страните, която е свързана с Алианса на четиринадесет очи, тогава все пак ще бъдете изложени на риск да споделите информацията си с вашата местна власт. Затова е важно да изберете доставчик на услуги, който седалището не се намира в нито една от гореспоменатите страни, така че да е по -малко вероятно да изтече информацията. Второ, вие също искате да намерите VPN доставчик, който не регистрира вашия онлайн трафик. Ако приемем, че те казват истината, няма да има записи от вашата интернет дейност, за да може някой да получи достъп до. Важно е обаче да се отбележи, че други суперсили като Русия и Китай имат свои собствени разузнавателни програми, така че само защото не е в този списък, не означава, че не се гледа. Но в зависимост от вашата ситуация, можете да използвате собствената си преценка.

Заключение

Четиринадесет очи е споразумение за наблюдение, при което страните членки се съгласяват да споделят разузнаване помежду си. Това оказва влияние върху глобалните комуникации поради това колко лесно е правителствата да шпионират хората по интернет. Той също така позволява на държавите -членове да заобикалят местните закони и да шпионират своите граждани, като използват други държави -членове като пълномощник. Много хора се притесняват, че това ще им позволи да шпионират милиони хора и да нарушават техните права за поверителност, особено след ситуацията на Едуард Сноудън, която подчертава правителственото наблюдение. Въпреки това, програми като тази имат законна стойност и ще продължат да се използват за обслужване на най -добрия интерес на страните членове. За хората, които са загрижени да наблюдават тяхната информация от тяхното правителство, най -добрият контра ход е да намерят добър доставчик на VPN услуги, който не е домакин в никоя от страните, свързани с четиринадесет очи.